Tuesday, March 20, 2012

Lambaian Palestin (part1)

    Bosan. Itulah yang dirasai Aiman Mukhriz pagi itu. Keseorangan di rumah banglo yang besar, tanpa ada sebarang aktiviti yang mampu menceriakan paginya.



Aiman : “Bro, jom kuar nak?” Aiman menghubungi sahabat baiknya, Adam Hanif untuk keluar menemaninya.


Adam : “Kuar? Emm,. Nak ke mana? Spesifikkan sikit boleh tak?”


Aiman : “Mana-mana je..shopping complex ke..makan-makan ke..jalan-jalan..tengok movie baru ke..boring la bro.”


Adam :  “Dalam erti kata yang lain, melepak la ya? Ooh..no,no,no. Masa yang Allah pinjamkan bukan untuk dibazirkan.  Kalau ada faedahnya kau ajak aku keluar ni, insyaAllah aku ikut. Kalau tak, maaf la ya wahai sahabatku. .”


Aiman : “Ala..keluar-keluar je pun. Jom la..kita keluar bersama untuk berukhwah, aku ada something la nak bagi kau. Kalau tak nak sudah..lagi bagus..”


Adam :  “A’ah kan, aku lupa plak, ade orang tu kan baru balik dari jalan-jalan negara orang. Ok, boleh-boleh. Datang jemput depan pintu rumah aku, sure aku tak tolak invitation kau ni..haha.”


Aiman : Ye la, tuan. Depan rumah pun depan rumah la..Give me 20 minutes, then I’ll be there. Insya-Allah.
23 minit kemudian..


Adam : “Cakap 20 minit, 3minit kot kau lambat. Kata depan pintu rumah, tapi ni aku yang tunggu kau kat depan pintu rumah..apa kes? Emm, nasib baik aku malas nak merajuk..haha.”


Aiman : “Ye la, maaf. Tak boleh nak elak sesak tadi.3 minit je kot.  Halal je la..”


Adam : “Kate nak bagi something kat aku..haa, mana dia? So, kite ni nak ke mana? Ko belanja aku an..kan-
kan?


Aiman : “Sabar la.. sabar tu kan separuh dari…dari..? dari…iiii..man. Kan kau jugak yang selalu bising kat telinga aku? Kan? Yela-yela, fastabaqul khairat,hee.. aku belanja kau la..macam tak biasa pulak. Aku belanja kau makan dulu then aku nak shopping barang rumah sikit. Then kite gi duduk untuk beriman sejenak kat mana-mana..ok?


Adam : “Ye ustaz..sabar separuh dari iman..(sambil tersengih). Waa..bagus-bagus..tak pe-tak pe, bila-bila aku pulak belanja kau..hehe. yup, fastabaqul khairat. Boleh-boleh..ayuhlah kita.


Aiman : “Nah, hadiah. Suke ke tak suke ke ambil je..jangan banyak komen.”


Adam :Wow, seriously? Cantik pulak baju ni..thanks bro. Terharu ni, terharu sangat. Kau nampak tak wajah aku yang bersinar-sinar terharu ni?haha.”


Aiman : “Haha, ye la..it’s nothing la. Kau tu lagi precious..because you are my only best friend..hehe.”
Mereka terus berborak rancak sepanjang perjalanan mereka.
Akhirnya, mereka sampai di Supermarket dan terus mengambil troli yang ada di hadapan pintu masuk. Terus menghampiri rak-rak barangan untuk mengambilnya. Tiba-tiba, Adam bersuara,

Adam : “Eh..yang ni tak boleh. Tak boleh. Barangan ni barangan yang kita kena boikot la.. boikot Israel Product! We should do that, ok? “


Aiman : “Ok,fine.  Then aku nak yang ni la..”


Adam : “Oh, ni pun tak boleh la bro..”


Aiman :What’s about this?”


Adam menggeleng.


Aiman : “Habis tu, aku nak makan ape? Nak minum ape?  Dah semua barang yang aku suka semua tak boleh! Rilek la bro.. kalau kita boikot sekalipun, setakat aku dan kau tapi kalau satu dunia still guna produk-produk ni, diorang tu tak boleh bankrupt jugak la.. diaorang tetap boleh buat senjata-senjata. Entah-entah diaorang tu tak rugi pun kalu aku dan kau je yang boikot!”


Adam : “Ooh macam tu..? Ok, fine. Aku dah laksanakan tanggunjawab aku. Terpulang la kat kau. Tapi at least, untuk setiap peluru yang diaorang tembak saudara-saudara Islam kita kat Palestin, aku tak sumbang sesen pun saham kat diaorang. Dalam peluru-peluru tu, tak de duit aku pun. Dalam setiap seorang yang syahid di Palestin, aku takde share dengan orang Yahudi.”
Kau nak beli, beli la.. sanggup kau nak teguk air tu? Ha..makan la puas-puas, biar penuh perut kau!

   Wajah Adam tidak lagi memandang sahabatnya. Kesal dan sedikit kecewa tersimpan di hatinya.
Adam terus berjalan ke hadapan. Meninggalkan Aiman di bahagian makanan di supermarket itu. Ada troli disampingnya. Di dalamnya dipenuhi dengan produk-produk makanan yang telah diletakkan olehnya sebentar tadi. Diam tanpa kata. Ditenungnya produk-produk tersebut. Adam entah ke mana tapi dia masih tercegat di situ.


Ah..apa yang aku harus lakukan..?


Beberapa ketika kemudian,


Aiman : “Adam! Puas aku pusing-pusing cari kau..”. Aiman memanggil Adam dari jarak yang agak jauh.Troli yang bersamanya tadi terus dibawa bersama dengan longgokan barangan yang diambilnya.


Adam : “Aik, kat mana barang-barang yang kau ambil tadi? Dah telan semua dalam perut kau ke? Kenyang..?”


Bahasa Adam sedikit tajam dan sinis. Tetapi hakikat di hatinya, terukir sedikit kegembiraan.


Aiman : “Ye la..aku tak ambil pun..sedih jugak bila aku pikir balik apa yang kau cakap tadi tu..terima kasih la ingatkan. Insaf aku jadinya.."
“Dah,dah..aku nak bayar, and then lepas ni kita pegi mana-mana je la.”


Adam : You know something..? Air kat syurga nanti, lagi sedap, lagi best dari air-air yang kau teringin nak beli tadi. Makanan kat syurga? Berganda-ganda enaknya dengan apa yang ada kat dunia. Kan..?Allahu Allah.  Alhamdulillah, baguslah.. Mujahadahmu tak sia-sia sahabatku, percayalah. Insya-Allah.


Aiman : Allah..betul tu. Masya-Allah..Thanks sangat ingatkan. 


   Mereka saling memandang. Senyuman terukir pada kedua-dua wajah itu. Mereka terus menolak troli dan menunggu giliran di kaunter pembayaran. Setelah selesai, mereka berdua kembali ke kereta dan meneruskan perjalanan.


Aiman : Eh, aku lupa la..mama aku suruh aku balik awal hari ini. Ada hal sikit katanya nak dibincangkan. Emm..macamna ya? Nampak gayanya, tak jadilah kita nak pegi mana-mana lepas ni..emm..sorry ar bro..ana nasitu.


Adam : Iye ke? Emm..ok la kalau macam tu.. Lain kali, bila nak ajak aku keluar, please make sure yang kau memang betul-betul free eh.  Sabar je la..ok la.. haa..ada hal yang nak dibincangkannya? Macam serius je bunyi? Jangan-jangan..


Aiman : Jangan-jangan ape..? ha..Baik kau cakap..


Adam : Jangan-jangan mama kau nak jodohkan kau dengan anak kawan dia ke..haha.


Aiman : Isyhh..ke situ pulak dia..tak de la..mane ade.. I’m prefer to choose single right now, OK?..haha.



    Selepas Aiman menghantar Adam ke rumahnya, Aiman terus bergegas pulang ke rumah. Tidak mahu mengecewakan ibunya kerana sejak dari pagi tadi, Aiman telah berjanji dengan ibunya untuk pulang awal ke rumah. Sebaik sahaja dia sampai, ibunya menunjukkan kepadanya sepucuk surat. Dia mengamati kandungannya satu persatu. Air mukanya sedikit demi sedikit berubah, menunjukkan sedikit reaksi terkejut.

Adam : Ma? Apa semua ni ma? Kenapa Man tak tahu menahu pun semua ni? Tiba-tiba je..im selected! Oh..no! All this is nonsense. I can't accept this. seriously!


Mama Adam : “Man! Kenapa? Why not? You are being selected, because you are the choosen one. Allah had choose you. You! You should be so grateful. This is your opprtunity to contribute something for islam!”


Adam : “Ah? What? Ma, I’m still young,okay? I’m 24 years old.. not married yet. I have a life. My long journey of life. Ma nak ana ma mati muda-muda..? Ma tak sayang anak ma ya? I’m the only your child. Right?”


Mama : “Yup. Because you are the only child that I have, so I really want to see you do contribute something to our beloved deen. Semua ni juga kan untuk saudara-mara kita di Palestin. Apa sumbangan kita?  Just watching, ‘goyang kaki’ and waiting for the time? Tak buat apa-apa? 


Aiman : “Ma..ma tahu kan..kalau betul-betul Man pergi, there is no possible that I will going back here.  Ma..umur Man ni pun belum capai satu per empat abad lagi..im still young. I still wanna enjoy my life.”


Mama : “Oh, you’re really confident about your life? I see.. Man, kalau Allah nak ambil nyawa seseorang, bila-bila masa ja Man. Tak kira muda atau tua. Sedangkan esok pun kita tak pasti masih ada untuk kita atau tak? Are you very sure about that?”


Aiman : “Emm…”


Mama : “Man tak ingin ke nak mati syahid di jalan Allah? Berjuang di jalan-Nya.? Semua orang akan mati, itu yang pasti..tetapi jika kita diberi kesempatan untuk memilih, bukankah pilihan untuk mati di jalan Allah itu adalah yang terbaik dan yang semua orang impikan?


Aiman : …….
               
                Aiman diam seribu bahasa. Benar. Setiap persoalan yang diajukan ibunya susah untuk dipatahkan. Ya..sedangkan esok, dia sendiri tidak pasti tentang kehidupannya. Semuanya di tangan Allah. Ya, Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu. Mati syahid? Memang di jauh sudut hatinya, ada keinginan itu tetapi entah mengapa dia rasakan terlalu berat untuk melakukan semua ini. Berat untuk menerima sebuah tawaran yang begitu besar baginya. 


Ah...kenapa aku?





...to be continued..biidznillah.. :)

2 comments:

  1. arifah, nak share cerpen ni, boleh?
    seriously, nice n meaningful :)

    ReplyDelete
  2. boleh2..sila2.. syukran. tafaddhali..
    :)

    ReplyDelete